Wira Spelen 

På 1700-talet var Wira Bruk ett av landets viktigaste och främsta vapensmedja. Wira Bruk levde, under denna tid, gott på närliggande krig och oroligheter. Liksom alla andra byar påverkades Wira Bruk av upplysningens och romantikens strömmar. Idéer kom och gick, men när krigen blev allt kortare och färre sjönk Wira in i glömskan. Då som nu blev unga flickor och pojkar kära i varandra, och än idag slås höet med liar. Det var dessa små världsomfattande tilldragelser som la grunden för spelen och mycket från vår pjäs är hämtat från historiskt riktiga källor.
 
År 1985 hade Wira-spelen sin premiär. Detta sommarspel har sedan dess varit under ständig förändring och utveckling. Föreställningen har gästats av Sveriges främsta skådespelare och musikalartister. Martin Stenmarck, Jakob Stadell, Linda Ulvaeus, Julia Dufvenius, Johanna Sällström, Malin Berghagen, Eva Röse, Christoffer Wollter, Erik Johansson, Martin Wahlström, Carl Linnertorp, Rebecca Scheja, med flera, har genom åren givit oss oförglömliga tolkningar.
 
Wira spelen är en utomhusteater som har spelas och spelas i alla tänkbara väder förutom i åska. Ingen av våra föreställningar är den andra lik. Ensemble består av hästar, getter, höns, en gris, ca. 100 amatör skådespelare (i alla åldrar) ca.10 professionella skådespelare, musiker, kör och man vet aldrig vad som kan hända under en föreställning. Wira-spelen är en föreställning för hela familjen, även för er som är i behov av teckenspråkstolkning (för mer information se info@wiraspelen.se).
 
I detta musikskådespel får vi följa med in i 1700-talets Wira Bruks bybors tillvaro, se deras vardagliga slit i sina arbeten och med familjen. Vi får lära känna byns överhuvud Daniel och hans vapendragare Nils och se hur dem smider både stora och små planer för att förbättra bybornas tillvaro. Självklart blir det inte alltid som man har tänkt sig. Kärleken går inte att styra över och högre makter har oftast andra planer. Wira Spelen innehåller allt ifrån; glädje, sorg och spänning till romantik och humor. Ett fängslande Musikskådespel för alla generationer och åldrar.